Turizem v vinodolski dolini


Vinodolska dolina teče vzporedno z jadransko obalo od Križišča do Novega vinodolskega. Lega je izredno ugodna, leži direktno pod gorskim masivom Klamaruša in je blizu morja. Do morja je približno 5 km. Najbližje obalno mesto je Crikvenica.

Gorsko – morski zrak

Na tem področju se mešata gorski in morski zrak. To daje zalo ugodno klimo za zdravljenje dihal. Na dosegu rok je obala, na drugi strani pa planina Klamaruša.

Na tem področju so začeli preurejati stare kamnite hiše v hiše za turiste.

Ta vrsta turizma je za goste, ki ne marajo natrpanih obalnih mest ampak se raje umaknejo v svoj mir. Hiše so opremljene z vsem udobjem, ki ga sodoben gost pričakuje, imajo bazene in so blizu morja.

Včasih so se preživljali s poljedelstvom, gojili so smokve in češnje. Prodajali so jih po celem Kvarnerju. V času gospodarske krize se je veliko prebivalcev Vinodola izselilo s trebuhom za kruhom.

 

Klamaruša je planina, ki nudi lep razgled na cel Kvarner in tudi obilo možnosti za športne aktivnosti. Je zelo poznana po vzletišču za jadralne padalce. Obstaja veliko planinskih poti in tudi razglednih točk imenovanih Vidikovci. To področje je zelo poznano in ugodno za lov. Tribaljsko jezero je zelo poznano po športnem ribolovu. Znana je drivenićka gradina.

Domačini so zelo gostoljubni in prijazni.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja